Μαθήματα από τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις
Για τους ηγέτες των επιχειρήσεων που επιθυμούν να “ξεκλειδώσουν” μια καλύτερη απόδοση, υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθει κάποιος παρατηρώντας τις εταιρείες στην κορυφή του σωρού παραγωγικότητας. Αυτές οι επιχειρήσεις, συνήθως αποκαλούμενες παραμεθόριες επιχειρήσεις (frontier firms), είναι συνήθως μεγαλύτερες από άλλες (αν και όχι πάντα, όπως θα δείτε και παρακάτω). Είναι παρόντες στους περισσότερους τομείς και γεωγραφικές περιοχές.
Αυτό που έχουν κοινό είναι μια στρατηγική με τα ακόλουθα τέσσερα στοιχεία:
Λαμβάνουν διάφορες αξίες από την ψηφιοποίηση.
Από το 1989 έως το 2019, η έρευνά του Harvard Business Review βρίσκει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της παραγωγικότητας των τομέων και του επιπέδου ψηφιοποίησης τους. Άλλοι ερευνητές έχουν βρει μια παρόμοια σχέση μεταξύ της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και της ψηφιοποίησης.
Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις που επενδύουν στην τεχνολογία δεν βλέπουν τα οφέλη της. Η έρευνα της McKinsey διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις συνήθως λαμβάνουν μόνο περίπου το 25% έως 30% της αναμενόμενης αξίας των ψηφιακών μετασχηματισμών τους. Μεγάλο μέρος του ελλείμματος προέρχεται από την μη σωστή ενημέρωση της στρατηγικής και του επιχειρηματικού μοντέλου της επιχείρησης για να επωφεληθεί από τα νέα ψηφιακά πλεονεκτήματα.
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κάθε τομέα θέτουν τολμηρούς επιχειρηματικούς στόχους που επιτρέπει η τεχνολογία. Αναδιαμορφώνουν τις οργανώσεις τους για να ψηφιοποιήσουν τις δραστηριότητές τους και να συλλάβουν τα οφέλη της τεχνολογίας, αντί να αυξήσουν τους υπάρχοντες τρόπους εργασίας. Επιπλέον, οδηγούν τη λογοδοσία για τα αποτελέσματα σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Επενδύουν σε άυλα περιουσιακά στοιχεία.
Οι παραμεθόριες επιχειρήσεις υπερβαίνουν τις τεχνολογικές επενδύσεις και επίσης στοιχηματίζουν σε συμπληρωματικά άυλα στοιχεία όπως η Έρευνα & Ανάπτυξη, η πνευματική ιδιοκτησία και οι δυνατότητες του εργατικού δυναμικού τους. Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι οι παραμεθόριες επιχειρήσεις επενδύουν 2,6 φορές περισσότερο σε άυλα περιουσιακά στοιχεία σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις.
Για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι κρίσιμη. Αυτές οι επενδύσεις πιθανότατα δημιουργούν μια καμπύλη παραγωγικότητας J (J Curve), στην οποία τα πρώιμα οφέλη των επενδύσεων είναι μικρά, αλλά μεταβάλλονται γρήγορα με την πάροδο του χρόνου για να δημιουργήσουν υπερμεγέθη μακροπρόθεσμη αξία.
Χτίζουν ένα έτοιμο για το μέλλον εργατικό δυναμικό.
Οι παραμεθόριες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν επίσης δυσανάλογα το εξειδικευμένο ταλέντο που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τεχνολογία, είτε προσελκύοντας κορυφαία ταλέντα είτε με εσωτερική επένδυση στις δεξιότητες των εργαζομένων.
Τόσο τα ταλέντα της πρώτης γραμμής όσο και οι τεχνολογικά “ειδήμονες” του προσωπικού είναι απαραίτητα για την επιτυχή πλοήγηση στην αναδιάρθρωση σύνθετων επιχειρήσεων. Οι ηγέτες κερδίζουν τον πόλεμο ταλέντων αναγνωρίζοντας την αξία της εμπειρίας των εργαζομένων, επενδύοντας σε προγράμματα κατάρτισης στην εργασία και επεκτείνοντας πολιτικές που διευκολύνουν τους γονείς και τους ηλικιωμένους εργαζόμενους να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό.
Υιοθετούν μια προσέγγιση συστημάτων
Οι εταιρείες αυτές είναι συνήθως στοχαστές συστημάτων, αναζητώντας ευκαιρίες πρόσβασης σε νέες αγορές ή συνεργάζονται δημιουργικά με τους ενδιαφερόμενους.
Οι επιχειρήσεις υψηλής απόδοσης τείνουν να συνδέονται περισσότερο με τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, δίνοντάς τους πρόσβαση σε παγκόσμιες αγορές, ιδέες και ταλέντα. Συνεργάζονται με προμηθευτές και πελάτες για να σχηματίσουν νέα οικοσυστήματα που επωφελούνται από τις επιπτώσεις της συσσώρευσης και δημιουργούν κοινές δεξαμενές αξίας. Αναζητούν επίσης ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους ομολόγους τους στον δημόσιο τομέα για την επίλυση προκλήσεων σε εξειδικευμένα ταλέντα και φυσικές υποδομές.
Η δυνατότητα εφαρμογής αυτών των μαθημάτων είναι ανοιχτή σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και σχημάτων. Πολλές παραμεθόριες επιχειρήσεις αποτελούν μέρος αυτού που ονομάζουμε “οικονομία τιτανας”. Μικρές, συχνά ιδιωτικές εταιρείες βιομηχανικής τεχνολογίας που συγκαταλέγονται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα. Οι εταιρείες αυτές συχνά εδρεύουν σε μικρότερες πόλεις, μερικές φορές ακόμη και σε αγροτικές περιοχές, και υπάρχουν σε διάφορους τομείς.